Om oss​​

Om kurset og sertifiseringen

Ansvarlig Hundeeier
er kurset for deg som ønsker det beste for deg og din hund

Å være hundeeier gir mye glede, men det fører også med seg ansvar, ikke bare ansvar for hunden og dens liv og sikkerhet, men også ansvar for omgivelsene. Det er viktig å tilegne seg nok kunnskap og riktig kunnskap om hunden og hundehold, for å sørge for at både hunden og omgivelsene har det bra. Totalen av det kan defineres som et godt hundeliv og det er det vi hele tiden brenner for – et godt hundeliv for både to- og firbente.

Spørsmålet om hvem som skal kunne eie hund og om det bør være en type lisens for å få lov til å eie hund, det dukker opp i ulike sammenhenger og er et omstridt tema. Man må ha lisens eller sertifikat for ulike ting, som for eksempel bilkjøring eller fiske, så hvorfor skal det ikke være det samme for å kjøpe hund? Et type sertifikat som viser at en innehar den grunnleggende kunnskap for å være en ansvarlig og god hundeeier.

Det stilles allerede en del krav til oppdrettere, og nå kommer det også fullt registreringskrav for alle hunder, noe som er veldig bra. God dyrevelferd er viktig og en viktig faktor er registrering og kontroll. Seriøse oppdrettere ønsker dette velkommen, fordi med registreringsplikt og kontroll, så blir det vanskeligere med smuglerhunder og papirløse valpefabrikker.

Her har også valpekjøpere og hundeeiere stor makt, om de bruker den, de har makt til å være med på å fremme seriøse oppdrettere ved at de tar gode gjennomtenkte valg på hvor de kjøper hund. Gjør litt undersøkelser, still gode spørsmål, besøk oppdretter før du velger. Det er noe som oppdrettere setter stor pris på. Fordi som oppdretter så er det viktig at valpene kommer til gode trygge hjem. Og som ny hundeeier så får du noe ekstra “med på kjøpet”, en dedikert oppdretter med kunnskap om rasen og din hund. Det er en ressurs for enhver som skaffe seg hund.

Og alle er vi hundeeiere, om vi har en eller flere hunder, om vi har en turkompis og følgesvenn eller driver aktivt med hundesport eller oppdrett. Vi er hundeeiere som nyter et godt hundeliv og har kompetansen som kreves for at både hunder og våre omgivelser har det bra, det ansvaret har vi tatt. Ved å gjennomføre kurset “Ansvarlig Hundeeier” så får man et diplom, en type sertifikat som sier nettopp dette, at man har tilegnet seg nødvendig kunnskap og kan kalle seg Ansvarlig Hundeeier.

Etter flere år som oppdrettere, instruktører og hundetrenere så har vi blitt mer og mer bevisst på å fokusere på kunnskap til hundeeier. Jo mer og bedre vi kan instruere hundeeier, jo bedre er utgangspunktet for at det lykkes. Gjennom de siste 2 år med PotePodden så har vi fått gjort mye research rundt hvilke krav og hva slags kunnskap som vil være å anses som det nødvendige grunnlaget for en god hundeeier. Vi har hatt kontakt med mange ulike hundeeiere og deres erfaringer, ulike hundeførere, instruktører og veterinærer, kort sagt stort sett vært innom de fleste felt som har med hund og hundelivet å gjøre.
Så når kompetansekravet ble satt inn i den nye reviderte hundeloven som ble vedtatt sommeren 2022, da startet prosessen for fullt med å sette sammen alle innspill og ideer, sortere og utforme grunnlaget for et kurs som inneholder komplett grunnkunnskap fra A til Å om hund og hundehold. Det hele skulle også bygges på hva den nye reviderte hundeloven setter av krav til oss hundeeiere. For i hundeloven så er kompetansekravet satt, og det er for så vidt omfattende nok, det som står skrevet i § 3a. Kompetanse:
“Hundeholderen skal ha nødvendig kompetanse til å kunne forebygge at uheldige situasjoner eller skader oppstår. Slik kompetanse omfatter blant annet kunnskap om hold og trening av hund og kunnskap om hundens behov, naturlige adferd, bruksområde og det skadepotensialet hunden kan utgjøre.”

Resultatet ble da et kurs som vi er stolte av, som vi mener gir en bred god basis kunnskap om hund. Det omfatter alle deler av det å eie hund, og gir en bedre forståelse for hundens egenskaper og behov. Kurset er ikke bare nyttig for nye hundeeiere, men er like mye for alle som har hatt hund en stund. Det er mye som kan trenge en liten repetering, kanskje noe vi glemmer litt bort og kanskje til og med noe nye tips og råd som vi kan dra nytte av videre.

Det som også er viktig med kurset, det er signalet man sender ut til resten av samfunnet. En beskjed at vi er hundeeiere som tar ansvar. Derfor var det viktig å ha en slags sertifisering, et bevis for at man har gjennomført kurset. Derfor ved fullført kurs, så får du et personlig diplom med bevis på at du er Ansvarlig Hundeeier. Det ble et naturlig navn på kurset, fordi det er nettopp dette vi vil vise resten av samfunnet, at vi er ansvarlige hundeeiere som tar ansvar og gjør vårt for at alle skal ha et godt hundeliv.

Hilsen team PotePodden/CK Akademiet

Ta kurset i dag!

En kjærlig og ansvarlig hundeeier har ikke bare hjertet på rett sted, men også god kunnskap om hundens velferd og behov

Oppdretteroppføring

Vi jobber med et fordelsprogram og oppføring for oppdrettere som ønsker vil være med å fremme ansvarlige hundeeiere. Er du oppdretter og interessert i å høre mer om dette, så fyll inn skjema og send til oss. Det er helt uforpliktende.

Bli med på laget i dag – for et godt hundeliv!